Anton B. Lam.

Anton B. Lam (1926-1970), echtgenoot van Hanna Lam, was een veelzijdig man met een brede belangstelling: van literatuur en cultuur tot religie en wetenschap. Hij was godsdienstpedagoog en schreef vakliteratuur, waaronder zijn bekendste boek Het Gegeven Woord over godsdienstonderwijs op de basisschool. Daarnaast schreef kinderboeken, gedichtenbundels en columns. Toen een uitgever zocht naar iemand die vernieuwende bijbelliedjes voor de jeugd kon schrijven, was het niet verwonderlijk dat men bij hem uitkwam.

Anton Lam zette zich aan het schrijven. Het verhaal gaat dat hij niet tevreden was over zijn eerste teksten. “Ik vind de toon niet bij kinderen passen”, zei zijn vrouw. “Laat mij het eens proberen”. Een paar dagen later had Hanna Lam twee teksten geschreven en haar man onderkende meteen zijn meerdere. Haar versjes waren van een perfecte eenvoud, liepen vlot en troffen de juiste toon. Enthousiast belde hij de uitgever met de mededeling dat hij iemand gevonden had die het veel beter kon dat hij.

Bibliografie.

Verzet en poëzie. Een bloemlezing verzetsverzen. Zuid-Hollandsche Uitgevers Maatschappij, Den Haag (1945).
Diverse kinderboeken (1946-1952).

In den vreemde (gedichten). Van Leeuwen, Scheveningen (1952).

Recreatie (gedichten). Kok, Kampen (1958).

Spelen met vuur. Callenbach, Nijkerk (jaar onbekend).

Het gegeven woord. Bijbelse geschiedenis op de basisschool. Boekencentrum ’s-Gravenhage (1968)

Openbaar of bijzonder onderwijs. De visie van mr. J.J.L. van der Brugghen op het schoolvraagstuk in Nederland (Doctoraal scriptie Pedagogiek). Pedagogische Cahiers (4). Malmberg, ’s-Hertogenbosch (1969).

Van geluk gesproken. Avonturen van een vader. Kok, Kampen (1972).

“Ik vind de toon niet bij kinderen passen.
Laat mij het eens proberen.”

– Hanna Lam

Een uitgesproken
mening.

Een auto-ongeluk maakte voortijdig een eind aan het leven van Anton Lam. De liedjes die Hanna voor zijn dood schreef, heeft ze uitgebreid met hem besproken. Hij was een kritische fan en dacht met haar mee.

Anton had een uitgesproken mening over hoe de Bijbelverhalen verteld moesten worden. In Het Gegeven Woord schreef hij: ‘Laat het woord aan het woord’. Hij was tegen inlegkunde, de praktijk dat mensen uitgaan van standaardaannames over God of over goed en kwaad. Willem Barnard schreef in een recensie dat de liedjes van Hanna Lam ‘goed van taal, toon en theologie’ waren. Het is duidelijk dat Hanna Lam voor de taal en de toon heeft gezorgd en het is aannemelijk dat Anton Lam mede verantwoordelijk was voor de theologie.