Alles wordt nieuw
50 jaar.

De Bijbelverhalen en –versjes die zij schreef waren aanvankelijk voor haar eigen kinderen bestemd. Via haar man, docent aan pedagogische academie De Klokkenberg in Nijmegen, ontstond het contact met diens collega Wim ter Burg, muziekdocent en componist. Ter Burg voorzag de verzen van aansprekende melodieën en gebruikte de Bijbelliederen aanvankelijk vooral voor zijn kinderkoren.

De liederen onderscheidden zich van de Christelijke kinderliederen in die tijd, waarmee vooral geloofskennis, dogma’s en ethisch inzicht werd overgedragen. De liederen voorzagen in een grote behoefte omdat ze dicht bij de Bijbeltekst bleven, geen evangeliserende boodschap bevatten, makkelijk in het gehoor lagen en goed (mee)zingbaar waren.

“Hanna Lam vond de goede woorden in haar onopgesmukte liedjes, die strikt, zonder gemoraliseer, het Bijbelverhaal weergeven. Vervolgens zette Wim ter Burg de juiste toon, waarmee de liedjes vleugels kregen. Hij maakte eenvoudige, natuurlijke melodieën, waardoor de bijbelliedjes – gebundeld in Alles wordt nieuw – de aanzet gaven tot een geheel nieuwe liedtraditie voor kinderen”

– Marijke Bleij-Pel, 1995

Jona uit de grote vis.

Jona heeft God wel verstaan,
maar hij stoort er zich niet aan.
Jona gaat heel eigenwijs
met een grote boot op reis.
Maar de Heer zegt: nee, nee, nee,
Jona moet naar Ninevé.
Maar de Heer zegt: nee, nee, nee,
Jona moet naar Ninevé.

tekst: Hanna Lam

Nog steeds
verkrijgbaar.

De eerste 30 liederen werden gebundeld in Alles wordt nieuw (1966), waarna in 1968, 1974 en 1978 de delen 2 t/m 4 verschenen. Naar schatting zijn er van de vier delen Alles wordt nieuw in de loop der jaren zo’n 750.000 bundels verkocht. De liederen werden opgenomen in talloze verzamelbundels. Vertalingen van de Bijbelliederen van Hanna Lam en Wim ter Burg verschenen in het Duits, Engels, Fries, Zuid-Afrikaans en Papiamento. Uitvoeringen van de liederen door koren en solisten verschenen op verschillende geluidsdragers.

De verzamelbundel Alles wordt nieuw 1 t/m 4 is nog steeds verkrijgbaar bij Uitgeverij Callenbach.